Wiza do Kanady – co należy zrobić, aby ją otrzymać

Zorganizowanie wizy do Kanady wcale nie jest problemem takimkłopotliwym, jakby to mogło wyglądać na pierwszy rzut oka. Niniejszy artykuł to świetna propozycja dla większości osób, jakie w najbliższym czasie planują podróżować do Kanady, lecz nie posiadają żadnego doświadczenia w jaki sposób uzyskać wizę.

O czym należy pamiętać? – Kanada wiza
Na początku należy wspomnieć o tym, że wiza do Kanady> jest wymagana nie tylko w przypadku przyjazdu do tego ślicznego państwa, ale w czasie wycieczki przejazdem. Polacy, którzypotrzebują odwiedzić Kanadę wyłącznie w celach krajoznawczych nie muszą posiadać standardowej wizy. W Obecnie konieczny jestwyłącznie poświadczenie eTA (electronic Travel Authorization), który możesz pozyskać internetowo, bez potrzeby wysiadania zmiejsca zamieszkania.

eTa do Kanady przez internet

Zdobycie poświadczenia eTA zajmuje rzeczywiście kilka minut a co najistotniejsze wszystko można wykonać za pośrednictwem Internetu. Elektroniczna wiza Kanada jest więc olbrzymią gospodarnością czasu, środków oraz sporych nerwów. Żeby otrzymać wymagane dokumenty trzeba wypełnić szczegółowy podanie, które, możesz znaleźć na www etacanadaonline.com/pl/. Podanie można odszukać również na stronie ambasady Kanady, lecz niestety dający się wykorzystać jest w tym miejscu tylko w języku angielskim i francuskim. Po uzupełnieniu wniosku należy odpowiedzieć na parę prostych zapytań (np. czy byliśmy aresztowani, czy mieliśmy relacje z osobami cierpiącymi na tuberkulozę itp.). Do otrzymania zaświadczenia eTA konieczny jest paszport a także adres e-mail, na który dostaniemy zaświadczenie eTA.

Ile zapłacę za eTA?

eTA do Kanady to suma około 31 zł (7 dolarów kanadyjskich). Należności można rzecz jasna w wygodny sposóbwykonać internetowo za pomocą karty kredytowej. Pamiętać należy również o tym, iż dzięki eTA zdołamy w Kanadzie rezydować maksymalnie do 6 miesięcy. Wskazane jest wtrącić również o tym, że dokument aktualny jest przez okres 5 lat od momentu wydania. Podróż odbywa się tylkona podstawie paszportu, w związku z tym nie ma potrzeby drukowania otrzymanego e-mailem dokumentu.

eTA do Kanady

Elektroniczną wizę wolno zarejestrować internetowo zaledwie jeden raz,jednej osobie. W praktyce oznacza to, że 5-cio osobowa rodzina podróżując do Kanady ma obowiązek wypełnić formularz pięć razy. Jak nadmieniono u góry wiza jest obowiązująca jedynie w czasie 5 lat, ale jeżeli nasz paszport przedtem utraci ważność, tosamoczynnie wiza również przestanie posiadać moc prawną. Czas wyrabiania elektronicznej wizy zajmuje standardowo od 1 do 3 dni. Podczas wyrabiania dokumentu eTA nasz paszport musi być obowiązujący co najmniej 180 dni po dacie zakończenia podróży.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *