Piec konwekcyjny – dobre rozwiązanie dla Twojej gastronomii

Czy warto zainwestować w piec konwekcyjny?

Kompletując wyposażenie kuchni gastronomicznej z pewnością staniemy przed dylematem, który piec przetestuje się najlepiej. To właśnie od jego ergonomiczności w znacznej mierze zależy komfort oraz zdolność produkcyjna trybu pracy.

Ważne jest, by w czasie zakupu nie skłaniać się jedynie przystępną ceną. Lepiej zainwestować jednokrotnie, a dobrze. Jeśli nie mamy budżetu na nowy piec stosownej postaci, to musimy przemyśleć zakup pieca z rynku wtórnego.

Funkcjonalność pieca gastronomicznego

Sprzęt gastronomiczny musi być przede wszystkim dobrze zaadaptowany do zakresu naszej firmy. Ogół zależy od tego, które dania zdołamy preparować naszym klientom. Kluczowe jest to, by piec gwarantował złożoną obróbkę.
Dobrą alternatywą jest piec konwekcyjny, który jest uznawany za jeden z najbardziej wytrzymałych typów. Tego rodzaju wyposażenie z pewnością spełni wymagania także najbardziej wymagających osób. Ich spełnieniem są piece konwekcyjno parowe, które tworzą wspaniałe wyjście dla średniej oraz dużej gastronomii. Po pierwsze jest to rodzaj pieca, który umożliwia m.in. na wypiekanie, blanszowanie, grillowanie, smażenie, lub odgrzewanie. Jest to zestawienie różnych urządzeń, dzięki czemu zdołamy używać go do różnorodnych czynności. Nie powinniśmy inwestować np. w dodatkowy ruszt, przez co zmniejszymy koszty. W dodatku zaoszczędzimy przestrzeń w kuchni.

Ekonomiczne wykorzystywanie pieca gastronomicznego

Nabycie pieca nie jest jedynym kosztem. Istotne jest to, by był to sprzęt ekonomiczny w używaniu. Piece konwekcyjno parowe zużywają prawie dwa razy mniej elektryczności, niż piece tradycyjne. Wypływa to z faktu, że model ten szybko uzyskuje pożądaną temperaturę, a okres obróbki znacząco się skraca.
Trzeba również mieć na uwadze, że piec konwekcyjno parowy zużywa także o sporo mniejszą część wody, niż kotły. Pozytywem jest także to, iż przygotowując dania oszczędzamy czas. Możemy równocześnie piec parę różnych posiłków, gdyż zapachy nie przenikają między sobą. Wkład pracy również będzie o wiele niższy.

Więcej informacji:
sprzęt gastronomiczny

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *